SMAK MAŁOPOLSKI Libretto do Arii na temat "Anny-Marii"

SMAK MAŁOPOLSKI

(Libretto do Arii na temat "Anny-Marii")


TO POEZJA CO TU DAJĄ!
ZACHWYCAJĄ SIĘ SMAKOSZE,
SCHABOSZCZAKA NOŻEM KRAJĄC
PRZEŻYWAJĄ WPROST ROZKOSZE!

JA SIĘ ZGADZAM, ŻE SCHABOWY
TO JEST KOTLET NARODOWY,
LECZ NIC ZUPY NIE JEST W STANIE
ZAMIENIĆ NA DRUGIE DANIE!

DOBRĄ ZUPĘ - ZWAŻYĆ SZTUKA!
- A NIKT SZTUKI NIE OSZUKA;
W "ANNIE-MARII" SIĘ UDAŁO
ZWARZYĆ ZUPĘ DOSKONAŁĄ!

JA NIE WSPOMNĘ JUŻ O SOSIE
POLANYM NA SZTUKĘ MIĘSA -
GDYBY KTOŚ CHCIAŁ GO PODROBIĆ,,
MUSIAŁ STANĄĆ BY NA RZĘSACH!

TYLE LAT MUSIAŁEM CZEKAĆ
I PRZEJECHAĆ AŻ PÓŁ POLSKI
ŻEBY TUTAJ W "Annie-Marii"
POSMAKOWAĆ MAŁOPOLSKI!!!

Edward Piega

w różowym nastroju w Wysowej Zdroju

wrzesień 2001r.