SMAK MAŁOPOLSKI Libretto do Arii na temat "Anny-Marii"
SMAK MAŁOPOLSKI
(Libretto do Arii na temat "Anny-Marii")
TO POEZJA CO TU DAJĄ!
ZACHWYCAJĄ SIĘ SMAKOSZE,
SCHABOSZCZAKA NOŻEM KRAJĄC
PRZEŻYWAJĄ WPROST ROZKOSZE!
JA SIĘ ZGADZAM, ŻE SCHABOWY
TO JEST KOTLET NARODOWY,
LECZ NIC ZUPY NIE JEST W STANIE
ZAMIENIĆ NA DRUGIE DANIE!
DOBRĄ ZUPĘ - ZWAŻYĆ SZTUKA!
- A NIKT SZTUKI NIE OSZUKA;
W "ANNIE-MARII" SIĘ UDAŁO
ZWARZYĆ ZUPĘ DOSKONAŁĄ!
JA NIE WSPOMNĘ JUŻ O SOSIE
POLANYM NA SZTUKĘ MIĘSA -
GDYBY KTOŚ CHCIAŁ GO PODROBIĆ,,
MUSIAŁ STANĄĆ BY NA RZĘSACH!
TYLE LAT MUSIAŁEM CZEKAĆ
I PRZEJECHAĆ AŻ PÓŁ POLSKI
ŻEBY TUTAJ W "Annie-Marii"
POSMAKOWAĆ MAŁOPOLSKI!!!
Edward Piega
w różowym nastroju w Wysowej Zdroju
wrzesień 2001r.